CLICK ME

Avio kompanije

 

Avio kompanija United Airlines

United Airlines je američka avio kompanija koju često zovu samo United. Najveća je na svetu po broju destinacija do kojih saobraća. Osnovana je 1926. na temeljima kompanije Varney Speed Lines, koja je tri godine kasnije postala United Aircraft and Transport Corporation. 

Avio kompanija Turkish Airlines

Nacionalna avio kompanija Turske, čije sedište je aerodrom Ataturk u Istanbulu, osnovana je davne 1933. godine u Ankari, odakle je i obavljen prvi međunarodni let. Kompanija je osnovana kao deo Ministarstva odbrane, potom je predata Ministarstvu javnog rada, da bi kasnije postala deo Ministarstva saobraćaja. 

Avio kompanija Swiss International Air Lines

Swiss International Air Lines, skraćeno Swiss, nacionalna je avio kompanija Švajcarske, koja je nastala 2002. godine, nakon što je bivša nacionalna avio kompanija, Swissair, proglasila bankrot. Članica je globalne Star alijanse, a takođe je i filijala Lufthasa Group.

Avio kompanija Scandinavian Airlines - SAS

Scandinavian Airlines, nekada Scandinavian Airlines System, najveći je avio prevoznik u Skandinaviji, a jedinstven je po tome što nije nacionalni prevoznik jedne, već tri države – Švedske, Norveške i Danske. Osnovan je 1946. godine spajanjem tri nacionalne avio kompanije, a jedan je od članova osnivača Star alijanse. 

Avio kompanija Montenegro Airlines

Kompanija Montenegro Airlines je osnovana 24. oktobra 1994. godine. Registrovana je za obavljanje redovnog domaćeg i međunarodnog putničkog saobraćaja i čarter saobraćaja, kao i za prevoz prtljaga i pošte.