Avio kompanija Air Berlin

Air Berlin
Sedište:  Berlin, Nemačka
IATA:  AB
ICAO:  BER
Callsign:  AIR BERLIN
Simbol:
Moto:  Your Airline
Bazni aerodrom:  Berlin, Diseldorf
Glavni aerodromi:  Beč, Palma

Air Berlin je druga po veličini nemačka avio kompanija (odmah posle kompanije Lufthansa), a osma najveća u Evropi po broju prevezenih putnika. Kompanija je osnovana 1978, registrovana kao Air Berlin USA, kao filijala kompanije Lelco, kako bi se obavljali čarter letovi sa berlinskog aerodroma Tegel, uglavnom do mediteranskih odmorišnih destinacija. Redovni letovi ove kompanije uvedeni su prvi put 1997. godine, sa nekoliko nemačkih aerodroma do Majorke.

Narednih godina razvijala se mreža koju čine jeftini letovi do evropskih destinacija. Nakon toga, kupljeni su novi avioni i u godinama koje su usledile, a deo Air Berlin grupe postali su i kompanije Belair i Niki.

Flotu ove avio kompanije čini jato savremenih aviona i to Erbas A319, A320, A321, A330-200, kao i Boing 737-200, 737-800 i Bombardier Q400, a pored zasigurne bezbednosti i udobnosti putnici mogu očekivati veoma pažljivo izabrano ljubazno osoblje. Njene baze su trenutno na aerodromima Berlin Tegel i aerodromu u Dizeldorfu i ima sporazume sa 18 avio kompanija. Danas je 29,21% ovog prevoznika u vlasništvu kompanije Etihad Airways.