O Pegasus-u

Pegasus Airlines је turska niskotarifna avio kompanija sa sedištem u Istanbulu. Nekada je poslovala kao čarter avio kompanija u saradnji sa irskim Aer Lingus-om, dok danas Pegasus Airlines posluje samostalno i u većinskom je vlasništvu ESAS Holdinga.

Osnovan je 1990. godine zajedničkim ulaganjem tri kompanije - Aer Lingus, Silkar Investment i Net Holding, sa uverenjem da svako ima pravo da leti. Pegasus Airlines je imao dva iznajmljena Boinga 737-400, a prvi let je obavljen u maju te godine.

Do 1992. godine broj putnika je rastao, tako da su rešili da iznajme još jedan Boing 737-400, a i jedan Erbas A320. Potom su sve akcije 1994. godine prodate kompaniji Yapi Kreditbank iz Istanbula, čime je Pegasus postao 100 posto u turskom vlasništvu.

Narednih deset godina obeleženo je porastom broja putnika, proširenjem mreže letova i, shodno tome, porudžbinom i uvođenjem novih aviona u flotu. A onda 2005. godine, ESAS Holding postaje vlasnik Pegasus Airlines-a i postavlja Ali Šabandžija za prvog čoveka avio kompanije. On odlučuje da je vreme da Pegasus preraste iz čarter avio kompanije u niskotarifnu avio kompaniju.

Kao glavni centar izabran je Sabiha Gokcen aerodrom u Istanbulu, sa koga su krenuli i prvi domaći letovi 1. novembra 2005. godine. Od tada, Pegasus je učvrstio svoje mesto kao glavni avio prevoznik u Turskoj, sa najvećim brojem prevezenih putnika i sve većom mrežom jeftinih letova.