Maroko - Carski Gradovi - 7 Noci 8 Dana

01.Dan, 10.Januar BEOGRAD-MARAKEŠ

Sastanak putnika na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu u jutarnjim satima na šalteru agencije Fly Fly Travel u 05:35 sati. Prijava na let avio kompanijom Austrian (OS 0738) za Beč u 07:35 sati. Planirano vreme sletanja u Beč u 08:50 sati.

Nastavak putovanja za Marakeš u 09:50 sati avio kompanijom Austrian (OS 0899). Sletanje u Marakeš u 13:00 sati. Transfer do hotela i slobodno vreme za odmor. U popodnevnim satima šetnja kroz Marakeš u pratnji vodiča: džamija Kutubija koja je jedna od najznačajnijih obeležja grada sa svojim minaretom visine 70m koji se vidi iz svih delova grada i šetnja i slobodno vreme za individualne aktivnosti najpoznatijeg trga u Maroku, Džema el Fna. U večernjim satima povratak u hotel. Večera i noćenje.

02.Dan, 11.Januar MARAKEŠ-KAZABLANKA (240 km)

Nakon doručka polazak za Kazablanku. Kazablanka je osnovana kao luka još u 10. veku pod imenom Anfa, a ime Kazablanka ili ’’bela kuća’’ dobija tek u 18. veku. Svojim današnjim izgledom jasno nam je da su francuske kolonijalne vlasti najviše ulagali u ovaj grad, a građevine su dekorisane francuskom verzijom arapskih i andaluzijskih elemenata. Današnja Kazablanka predstavlja svojevrstan spoj modernog i tradicionalnog, a ujedno je i najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka.

Po dolasku sledi poseta džamije Hasana II koja je jedna od najznačajnihih atrakcija Kazablanke ali ujedno i najveća džamija u Maroku, a peta po veličini u svetu. Izgradnja džamije započeta je 1986 godine i gradnja je trajala sedam godina. Gotovo 6.000 radnika radilo je na ukrašavanju i dekorisanju ove džamije koja prima 25.000 vernika, dok u dvorište može da stane jos 80.000 vernika. Spoljašnjost džamije prestavlja spoj francuske i marokanske arhitekture dok je enterijer urađen u tipičnom marokanskom stilu.

Minaret koji se uzdiže na visini od 210m predstavlja najviši minaret na svetu i dekorisan je u andaluzijskom stilu. Džamija se uzdiže iznad Atlantskog okeana. Izgrađena je delom na kopnu, a delom iznad  samog okeana. Razlog zašto se ova džamija nalazi delom iznad vode je to što je prema Kuranu Božiji presto na vodi, a vernici koji posećuju ovu džamiju mogu slaviti Boga na tlu posmatrajući more i nebesa.

Obilazak se nastavlja posetom trg Mohameda V koji zauzima centralni deo grada okružen prelepom kolonijanom arhitekturom, trg Ujedinjenih nacija, okolinu kraljevske palate i šetnju pored mora u četvrti Ain Diab u kojoj se nalazi i glavna gradska plaža dužine oko 2km duž koje se proteze niz hotela, bazena, klubova i noćnih barova.

U večernjim satima smeštaj u hotel. Večera i noćenje.

03.Dan, 12.Januar KAZABLANKA-RABAT-MEKNES-FES (300 km)

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do Rabata (85 km). Po dolasku u prestonicu Maroka sledi panoramsko razgledanje grada sa šetnjom sa obilascima lokaliteta: Mauzolej Muhameda V koji predstavlja remek delo arhitekture sa bogato ukrašenom fasadom i zelenim krovom koji simboliše boju islama, kula Hasan visine 40m koja je danas jedini deo istoimene džamije koji je odoleo vremenu, gradska kapija Bab Udaja iz 12. veka odakle put vodi unutar same kazbe Udaja ka centralnom delu grada koji je danas pod zaštitom UNESCOa.

Nastavak putovanja prema Meknesu (150km), drevnog carskog grada Maroka. Usput sledi obilazak Mulaj Idrisa koji predstavlja izuzetno važan grad za stanovnike Maroka kako je tadašnji vladar Mulaj Idris I 789 godine primio Islam i osnovao novu dinastiju vladara Alauita koji i danas vladaju zemljom. Započeo je i gradnju Fesa koju je kasnije završio njegov sin. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Nastavak putovanja prema Meknesu koji se naziva još i Marokanskim Versajem osnovanim u 17. veku. Impresivan carski grad karakteriše špansko-mavarska arhitektura sa brojnim džamijama, palatama, skladištima, sarajima i ostalim građevinama koje govore o bogatstvu marokanskih vladara.

Razgledanje po dolasku autobusom i šetnja u pratnji lokalnog vodiča: gradske zidine, veliki rezervoar, glavni trg El Hedim, kraljevska ergela i ambari Dar el Ma, najveća i najlepša gradska kapija Bab al Mansur. Slobodno vreme za odmor i kupovinu suvenira ili individualna razgledanja i šetnju. U popodnevnim satima polazak za Fes (65km). Smeštaj u hotel, večera i noćenje.

04.Dan, 13.Januar FES

Doručak. Celodnevno razgledanje medine Fesa, takozvane ’’meke zapada’’ koja je pod zaštitom UNESCOa. Grad je osnovan 790 godine, a njegov kulturni i verski značaj i danas imaju izuzetnu važnost. Grad je osnovao prvi vladar i osnivač dinastije Alauita, Mulaj Idris I, ali kako je njegov sin Mulaj Idris II završio izgradnju samog grada i uticao na značaj koji danas Fes ima, smatra se osnivačem grada.

Fes je i najstariji carski grad, njegova uloga kroz istoriju Maroka je izuzetna pa ono što ovaj grad ima da ponudi svakako je jedinstveno. Najstariji univerzitet na svetu osnovan je upravo u Fesu. Glavna atrakcija ovog grada je stara medina koja je naseljena još od 10. veka i predstavlja najveću urbanu zonu bez automobila na svetu i naravno pod zaštitom je UNESCOa. Stari deo grada krije pregršt palata, medresa, džamija, skrivenih rijada, dok lavirint ulica nudi bezbroj prodavnica i čajdžinica, ali i jedinstvenih radionica u kojima se obrađuje i boji koža.

Obilazak uključuje srednjovekovnu medinu sa svojim zidinama i velelepnom kapijom koja vodi u sam centar utvrđenja, medrese, džamiju Kairauine koja je do izgradnje džamije Hasana II u Kazablanci bila najveća džamija u Maroku a svojim dizajnom i arhitekturom podseća na onu u Kordobi, fontanu Nezarin i čuvenu radionicu u kojoj se obrađuje koža. Sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti nakon čega se obilazak nastavlja posetom tradicionalne arapske kuće gde ćete imati priliku da se upoznate sa različitim tehnikama rada raznih majstora.

Povratak u hotel na večeru. Noćenje.

05.Dan, 14.Januar FES-BENI MELAL-MARAKEŠ (480 km)

Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema Marakešu koji se nalazi u podnožju planinskog venca Atlas i predstavlja drugi po veličini grad u Maroku. Putovanje preko planinskog venca Srednjeg Atlasa sa usputnim zadržavanjima radi odmora.

Prolazak kroz gradove Ifran-grad koji će vas iznenaditi svojim izgledom, jer arhitekturom podseća na evropska zimovališta, a kako se ovaj grad nalazi na 1.655m nadmorske visine Ifran je veliki zimski centar Severne Afrike, Azru-sledeći grad na putu ka Marakešu totalna je suprotnost Ifranu, a ono što najviše privlači turiste su Berberi koji svoju robu prodaju na gradskom trgu, majmuni koji se slobodno šetaju po gradu i prelepe kedrove šume koje okružuju grad, Beni Melal-grad koji se nalazi na velikoj raskrsnici puteva i spaja Fes, Marakeš i Kazablanku važan je trgovački centar Maroka, a ovde se gaje i pomorandže, masline i smokve.

U večernjim satima dolazak u Marakeš. Smeštaj u hotel, večera i noćenje.

06.Dan, 15.Januar MARAKEŠ

Doručak. Celodnevni obilazak Marakeša, takozvanog ’’crvenog grada’’, autobusom i šetnja kroz medinu koja je pod zaštitom UNESCOa. Marakeš je dugo bio kulturni, verski, politički i ekonomski centar Maroka. Svojom prelepom arhitekturom u kojoj se mešaju radovi umetnika iz Kordobe imao je veliki uticaj na izglede gradova Evrope, naročito na regiju Andaluzija u Španiji. Velelepne palate, džamije, kupatila, medrese, mauzoleji savršeni su primeri bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa ovog grada.

Obilazak obuhvata posetu bogato ukrašenih grobnica dinastije Sa’adi i palatu Bahija na čujem su ukrašavanju radili najbolji majstori i umetnici Maroka i Menara vrtove sa prelepim letnjim paviljonom. Slobodno vreme za individualne aktivnosti nakon čega se nastavlja obilazak grada posetom najpoznatijeg trga u Maroku, Džema el Fna. Ovde možete videti brojne tržnice začina, marama, urmi, smokvi i svega što možete da zamislite ali i krotitelje životinja, proročice, gutače vatre, razne muzičare i plesače, dok se u večernjim satima ovaj trg u potpunosti transformiše u svojevrstan vašar koji poseti preko 40 hiljada ljudi gde se spremaju brojni kulinarski specijaliteti uz igru i ples lokalnog stavnovništva.

Na trg Džema el Fna se nadovezuju sukovi koji predstavljaju lavirint uskih ulica sa brojnim prodavnicama suvenira, lokalnih proizvoda i tvorevina, srebra, garderobe i nakita. U večernjim satima povratak u hotel, večera i noćenje.

07.Dan, 16.Januar MARAKEŠ

Doručak. Slobodan dan u Marakešu za samostalna razgledanja, kupovinu suvenira i lokalnih proizvoda, i odmor. Preporučujemo vam da probate lokalni specijalitet tažin koji se priprema sa mesom i povrćem u jedinstvenoj mešavini začina u specijalnoj posudi. Ili da dan provedete u nekom od prelepih rijada-velelepnih kuća skrivenih iza visokih zidova unutar medine u kojima vlada mir i tišina, dok sa krovnih terasa možete uživati u pogledu na gradsku vrevu. Večera u hotelu i noćenje.

08.Dan, 17.Januar MARAKEŠ-BEOGRAD

Doručak. Slobodno vreme do polaska transfera na aerodrom. Let avio kompanijom Austrian za Beč (OS 0900) u 13:55 sati. Planirano vreme sletanja u Beč u 19:05 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 20:20 sati avio kompanijom Austrian (OS 0737). Sletanje u Beograd u 21:25 sati. Kraj usluga.

HOTELSKA PONUDA

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti.Fly Fly Travel zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorizacije.
Konačan izbor hotela na turi biće objavljen 7 dana pre polaska na put.

Fly Fly Travel zadržava pravo promene hotela iste ili više kategorizacije.

ZA UPLATE U CELOSTI DO 30.10. POPUST 10%
*ograničen broj mesta!

Datum polaska: 10. Januar 2018
Datum povratka: 17. Januar 2018
Hotel 799 eur rasprodato

Cene su izražene u eur, po odrasloj osobi u dvokrevetnim sobama

Cenovnik br.1, važi od 18.08.2017. godine.
Early booking važi do 30.10 . ili do popune mesta.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • avio kartu na relaciji Beograd-Beč-Marakeš-Beč-Beograd avio kompanijom Austrian kao i čekirani prtljag do 23 kg i ručni do 8 kg dimenzija 55x40x20cm
 • 7 noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u dvokrevetnim sobama u hotelima kartegorizacije 4*
 • sva razgledanja i transfere prema programu putovanja
 • usluge lokalnih vodiča na destinaciji na engleskom jeziku i licenciranog vodiča agencije Fly Fly Travel iz Beograda na srpskom jeziku
 • kompletnu organizaciju puta

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • aerodromske takse u iznosu od 173,59 eur (apt tax 93,59 eur/YQ i YR 80 eur)
 • vizu za Maroko koja iznosi oko 2.610 rsd
 • gradske takse u Maroku koje iznose 15 eur i plaćaju se na destinaciji predstavniku agencije
 • individualne troškove u hotelima i za vreme putovanja
 • napojnice za vozača i lokalne vodiče na turi
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje
 • fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike


NAČINI PLAĆANJA:

 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu UniCredit Banke za efektivu na dan uplate.
 • Uplata akontacije 30% prilikom rezervacije, ostatak 70 % najkasnije 15 dana pre polaska gotovinom, karticama, uplatom na račun ili čekovima na 6 mesečnih rata.
 • Uplatom celokupnog iznosa karticama banke Intesa na 12 jednakih mesečnih rata.

 

DOPLATE:

cena doplate za jednokrevetnu sobu iznosi 150 eur

Važne napomene

Vremenski raspored: satnica je rađena prema navedenom programu putovanja i objektivnom dinamikom realizacije programa i podložna je promeni i prilagođavanju objektivnim uslovima na licu mesta (gužva u saobraćaju , nepredviđene okolnosti, dinamika kretanja grupe i slično).

OPŠTE NAPOMENE U VEZI SA AVIO PREVOZOM:

Kako su u pitanju letovi na redovnoj liniji vreme poletanja aviona određuje avio kompanija. Red leta kao i cena podložni su promeni.Vremena poletanja i sletanja aviona su data po lokalnim vremenima. Postoji mogućnost jutarnjih ili večernjih letova i da se u tom slučaju ne stigne na predviđeni obrok. To ne može biti predmet žalbe putnika, jer je činjenično stanje nastupilo usled objektivnih okolnosti na koje organizator putovanja nije mogao da utiče. Postoji mogućnost da se dobije hladni obrok ili lanč paket (u zavisnosti da li smeštajni objekat ima tu mogućnost). Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave kopiju prve strane važećeg pasoša. U suprotnom, agencija ne snosi odgovorost ako se avio karte odštampaju sa pogrešnim imenima, dok putnici snose troškove štampanja novih karata.

NAPOMENE U VEZI VIZA:

Građanima Republike Srbije za putovanje u Kraljevinu Maroko potrebna je ulazna viza. Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju. Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata. U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost. Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje. U procesu pribavljanja vize za putovanje agencija ima isključivo informativno savetodavnu ulogu i putnici su u obavezi da sami apliciraju. Cena vize po osobi iznosi oko 2.610,00 rsd.
 

Potrebna dokumenta za pribavljanje marokanske vize:

 • pasoš i kopija prve strane
 • 1 fotografija (3x4cm - kao za ličnu kartu), ne starija od 6 meseci
 • za zaposlene: potvrda o zaposlenju sa navedenim primanjima
 • za nezaposlene: overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
 • studente: potvrda o studiranju i overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu
 • penzionere: poslednji penzioni ček
 • rezervacija avio karte
 • rezervacija smeštaja

 

OPŠTE NAPOMENE U VEZI SA SMEŠTAJEM:

Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta. Postoji mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu, cena se radi na upit sa hotelom. U većini hotela doručak se služi na bazi švedskog stola. Večera se služi po principu a la card menija ili na bazi švedskog stola. Uglavnom je zastupljena lokalna kuhinja. U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti krevet mogu biti pomoćni kreveti. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od hotela, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom kao klasičan krevet. U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova, a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 10:00 ili 11:00 časova. Cene su date za standardni tip sobe.Sve doplate, odnosno rezervacija bilo koje druge kategorije sobe vrši se isključivo na upit.Potvrda rezervacije hotela čeka se minimalno 24 sata od izvršene uplate avansa. U vreme održavanja sajmova, kongresa i specijanih dogadjanja cene iz tabele ne važe.

Opšte napomene

 • Organizator putovanja je Turistička agencija Fly Fly Travel, sa sedištem u Beogradu, Knez Mihailova 4,OTP licenca br. 598/2010
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene pojedinih sadržaja u programu.
 • Za sve informacije date usmenim putem, agencija ne snosi odgovornost.
 • Proveriti 2 dana pre putovanja tačno mesto sastanka i vreme poletanja aviona.
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Svi putnici dužni su da se sami upoznaju sa propisanim pravilima ponašanja, kao zdravstvenim, carinskim i graničnim formalnostima zemalja u koje putuju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti.
 • Maloletni putnici, koji ne putuju u pratnji roditelja, prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost  oba roditelja. Ukoliko putuju u pratnji samo jednog roditelja, moraju imati overenu saglasnost drugog roditelja.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 5 dana pre datuma polaska.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 20 putnika.

Upit

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Neki od hotela sa kojima sarađujemo:

Oum Palace Hotel & Spa

Address:
12 Rue Kamal Mohamed, 20000 Casablanca

Oum Palace Hotel & Spa website

Oum Palace hotel nalazi se u poslovnom delu Kazablanke na samo nekoliko minuta hoda od Medine. U svom sklpu ima 101 smeštajnu jedinicu koje su standardno opremljene spavaćim delom, WC, TV, stolom i stolicom. U svom sklopu ima i dva a la card restorana

Imperial Casablanca Hôtel

Address:
291, Bd Mohamed V and Rue Azilal (Ex Rond point Shell), 20110 Casablanca

Imperial Casablanca Hôtel website

Hotel Imperial 4* se nalazi na samo 10 minuta vožnje od stare medine i na 20 minuta od centra grada. U svojoj ponudi ima 105 soba koje su standardno opremljene spavaćim delom, WC, TV, sofom za sedenje. U javnim delovima hotela dostupan je i besplatan WiFi

Across Hotels & Spa

Address:
76 Boulevard Chefchaouni, 30000 Fez

Across Hotels & Spa website

Hotel Across nalazi se u Fesu na samo 15tak minuta vožnje od stare medine. U svom sklopu sadrži 70 smeštajnih jedinica koje su standardno opremljene. Svaka soba sadrži spavaći deo, TV sa kablovskom televizijom, WC, klimu.

Atlas Les Idrissides

Address:
Avenue Mohamed VI, L’Hivernage, 40000 Marakes

Atlas Les Idrissides website

Hotel Atlas Les Idrissides nalazi se na 20 minuta šetnje od trga Džema el Fna. Hotel pripada lancu Atlas i u svom sklopu ima 330 smeštajnih jedinica standardno opremljenih spavaćim delom, WC, TV sa satelitskim programom, minibarom i klima uređajem.

Hotel Meriem

Address:
154 Rue Mohamed El Béqual, Gueliz, 40000 Marrakesh

Hotel Meriem website

Hotel Meriem u svom sklopu ima 172 smeštajne jedinice stadardno opremljene i moderno uređene spavaćim delom i sopstvenim kupatilom, klimom, TV-om sa satelitskim kanalima, dok je WiFi dostupan u javnim delovima hotela.Doručak se služi na bazi švedskog stol

Hotel Zalagh Kasbah Marrakech

Address:
Avenue Mohamed VI, Zone Touristique Agdal , Agdal, 40000 Marrakech

Hotel Zalagh Kasbah Marrakech website

Hotel Zalagh Kasbah u svom sklopu ima 344 standardne sobe moderno dekorisane. Svaka soba sadrži spavaći deo, WC, klimu, TV sa satelitskim programom i mini bar uz doplatu. Hotel se nalazi u prelepom okruženju u blizini Agdal bašte

Atlas Asni

Address:
Avenue Mohamed VI ex avenue de france, Hivernage, 40000 Marakeš, Maroko

Atlas Asni website

Ovaj hotel sa 4 zvezdice smešten je u vrtu sa palmama i udaljen je 3 km od Trga Džama el Fna. U ponudi ima otvoreni bazen, kao i spa i fitnes centar.

Menzeh Zalagh City Center

Address:
10 rue med diouri, ville nouvelle fes, 30000 Fes, Maroko

Menzeh Zalagh City Center website

Hotel Menzeh Zalagh nalazi se nadomak svih istorijskih znamenitosti i  svojim putnicima nudi suite sobe tradicionalno dekorisane. Sve sobe imaju plazma TV i balkon.

Transatlantique

Address:
79 rue Chaouia, Casablanca, 2000, Morocco

Transatlantique website

Hotel Transatlantique nalazi se na severnom delu grada Meknes u prelepom okruženju sopstvenog vrta prepunog zelenila. Kako se hotel nalazi na uzvišenju odavde se pruža magicni pogled na medinu i grad.