Kako do jeftine avio karte

Kako do jeftine avio karte

Kako do jeftine avio karte

Kako do jeftine avio karte

Razne informacije
  1. Nikada ne tražite avio-karte direktno u kompanijama jer će vam one dati isključivo sopstvenu ponudu, za razliku od agencija koje uvek raspolažu informacijama svih mogućih avio-kompanija.
  2. Nikada nemojte rezervisati kartu na dva ili više mesta! Mnogi putnici su u zabludi da će ako rezervišu karte na više mesta biti sigurniji, ali u tom slučaju lako se može deseti da sistem automatski poništi sve rezervacije. Ukolio bi do toga došlo, male su šanse da biste ponovo “uhvatili” karte po istim cenama…već verovatno skuplje!
  3. Kupujte karte na vreme! Šta znači na vreme? Ovo je pitanje na koje je teško dati pravi odgovor. Na svakom letu postoji veliki broj različitih klasa, a svaka od njih ima dugačiju cenu. Ako se uzme u obzir da se uglavnom prodaju prvo jeftinije klase, logično je da će karta biti sve skuplja kako se približavate datumu putovanja. 
  4. Kada naručujete avio karte, pokušajte da obezbedite što fleksibilnije termine i destinacije! U nekim situacijama cena karte se može čak mnogostruko razlikovati iako je samo jedan dan razlika u datumu letenja. 
  5. Ako posle pravljenja rezervacije, a pre kupovine karte dođe do promene cena, što je diskreciono pravo svake avio kompanije, dužni ste da platite kartu po novim cenama. Tek kada kupite kartu zašticeni ste od bilo kakve naknadne promene u ceni ili uslovima putovanja. Na osnovu toga naša iskrena preporuka je da kartu platite čim pre, kako biste imali sigurnu cenu!!!
  6. Ostani u kontaktu! Ponekad avionska kompanija objavi posebne akcijske cene i s tim letovima možete doći do jeftine avio karte. Zato se mi iz Fly Fly Travel trudimo da Vas na što više načina pokušamo obavestiti o različitim akcijama i posebnim ponudama. Ako nas redovno pratite, povoljna karta Vam neće “pobeći”.

Još nekoliko stvari koje će vam pojasniti put do jeftinijih avio karata:

KOLIKO KOŠTA KARTA DO…

Najčešće pitanje putnika na call centru agencije je –„Koliko košta karta do...Rima, Pariza, Toronta ili nekog njima željenog grada?“.Tada ja kao agent pitam putnika –„Kada želite da putujete?“.Kada mi putnik kaže-„A što to vas uopšte zanima?“, tad znam da će pod a) Putnik završiti razgovor psujući- „I vi mi se reklamirate kao jeftine karte..“, ili pod b) sledi polusatna škola i obuka putnika o tome šta je to zapravo avio karta, šta je tarifa, i zašto na to njegovo najjednostavnije pitanje „Koliko košta avio karta do...?“ ima veoma komplikovan odgovor.

Pokušaću Vam to, dragi čitaoci objasniti na nekom konkretnom primeru.

Avio kompanija svoja sedišta u avionu deli na tri klase: prvu, biznis i ekonomsku. Pošto ni jedan avion sa poletanjem iz Beograda nema prvu klasu, a biznis klasi mislim da nije mesto u ovom tekstu, mi ćemo pričati o onome što interesuje 99.9% putnika, a to je ekonomska klasa. Sama ekonomska klasa se deli na par, pa čak i do 30-ak vrsta ekonomskih klasa. Pod vrstom naravno mislim na cenu.Tako recimo trenutna najjeftinija JAT-ova cena povratne karte za Frankfurt iznosi 49 evrića plus sve ostale pripadajuće takse.Na današnji dan te takse su oko 10500 RSD, tako da bi DANAS ta karta iznosila oko 15.700 RSD. Sledeća karta je 99 evrića plus takse pa na kraju iznosi oko 25.600 RSD, pa 140,180,220 evra plus takse itd.

E sad, Jat određuje koliko će mesta od mogućih 126 staviti u prodaju po ceni od 15.700, koliko od 25.600…Naravno da bi svaki putnik hteo da kupi upravo tu najjeftiniju, ali cenu karte ne određuje ni sam putnik, ni agent ni sama avio kompanija u datom trenutku već tržište, tj. ako je Jat u prodaju pustio 10 mesta po 15.700 RSD i sva su već prodata, to znači da možete da dubite na glavi, ali za te datume sada najjeftinija karta iznosi 25.600 RSD , pa ako Vam je to skupo, promenite datum putovanja.

To je razlog zašto se putnicima preporučuje da avio karte kupuju na vreme. Sama logika kaže da su veće šanse da recimo, od tih 10 najjeftinijih mesta baš ja “zgrabim” jedno, veća 1. maja nego 1. juna, jer sam u tih mesec dana dao šansu Peri, Miki, Žiki, a bogami i Dušanki da mi to jeftinije mesto ”maznu”.

Napominjem da je tih 10 mesta primer, avio kompanija može da stavi i više i manje tih tzv. “promotivnih” karti po avionu. Također napominjem da se više ne ljutite na svog avio agenta što Vam je karta skupa,jer VI, PUTNICI ,jedni drugima povećavate cenu kupovinom karte,tako što se avion sve više i više popunjava.Samim tim odlaze najjeftinije, jeftine, povoljne, skupe pa na red dolaze veoma skupe, bezobrazno skupe i na kraju biznis klasa :).

Šalu na stranu, ali zapamtite dragi moji osvajači neba, da nije najjeftinije uvek i najbolje, jer većina promo karti nije podložno promeni, čak ni uz doplatu, ili refundaciji u slučaju otkazivanja leta, tako da je neredak slučaj da ko ne plati na Drini plati na ćupriji.