Saveti stjuardese

Saveti stjuardese

Saveti stjuardese

Saveti stjuardese

Razne informacije

Preporuke stjuardese za putovanje avionom sa decom

Avion se odvojio od gejta i osetili ste pravo olakšanje. Nekako ste uspeli da zabavite trogodišnjaka i bebu staru šest meseci, mada i to nije bilo lako.

Svi te se smestili na sedišta, zavezali pojaseve. Oboje deluju pospano, kada iznenada preko razglasa čujete: „Govori vaš kapetan. Žao mi je što moram da vas obavestim, ali kontrola letenja je upravo ponovo odložila naš let. Idemo da se parkiramo. Za sat vremena bićemo u vazduhu.“

Upravo tada beba počinje da vrišti i budi drugo dete, kojem je baš sad suviše hladno. Nemate ćebe, stjuardese nemaju ćebe, upotrebili ste poslednju pelenu i nemata ništa čime biste zabavili decu dok čekate let. Počinjete da brinete da vas čeka pakleno putovanje.

Iznenadili biste se koliko često, kao stjuardesa, vidim ovakav ili sličan scenario. Prvi let avionom sa mojom kćerkom bio je kad je imala tri nedelje, a od tada je letela skoro jednom mesečno. Pre nego što sam ovo uradila, imala sam petnaestogodišnje iskustvo u posmatranju porodica na putovanju i ovde sam da vam pomognem.

Jedna od najvažnijih stvari, koje možete učiniti kada putujete sa decom, je da dobro izaberete stvari koje ćete poneti. Sledite ove savete i videćete da ste spremni za sve što putovanje avionom može da vam priredi...

Prvih pet osnovnih stvari za dete/bebu

  1. Pelene i maramice − Moje pravilo je po jedna za svaki sat putovanja, plus pet u slučaju tehničkih i drugih kašnjenja.
  2. Adekvatne zalihe hrane − Ako dojite onda nema problema. Ako ne, ponesite dodatnu hranu za slučaj da let kasni. Kada putujete sa bebom, niste ograničeni pravilom „100 ml“.
  3. Ekstra odeća − Ne samo za bebu! Preporučuje se košulja za mamu ili tatu u slučaju pljuckanja. Takođe, malo ćebe.
  4. Kese sa zip zatvaranjem − Odlično će poslužiti za prljavu odeću, prljave pelene i ostatak užine.
  5. Tamponi za uši − Ponesite dovoljno da ih imate i za ljude oko vas, pošto situacije u kojima dete plače, mogu biti stresne i za njih.

Pet osnovnih stvari za predškolsko dete

  1. Grickalice i užina − Sačuvajte ih za putovanje jer su vašoj deci potrebni da bi održali stabilan nivo šećera u krvi. Ponesite one stvari u kojima uživaju kod kuće kao što je „bonžita“.
  2. Maramice i podmetači − Možete ih kupiti u svakoj prodavnici i upotrebiti kao podlogu sa koje vaše dete može da jede i sa kojom može da se igra, a da ne morate da brinete o bakterijama.
  3. Prazna flaša za vodu koju možete napuniti na česmi.
  4. Aktivnosti − Razmislite čime se vaša deca zabavljaju kod kuće, a da se to može raditi u avionu u tišini. DVD plejeri, lutke, knjige, papir i bojice… su neke od ideja. Ponesite puno različitih stvari da im zaokupite pažnju!
  5. CARES pojas − To je akronim za izraz „Child Aviation Restraint System“. On se odnosi na pojas kojim se dete u avionu, zbog svoje bezbednosti, vezuje. Namenjen je deci teškoj između 10 i 20 kilograma. Pojas lako možete obmotati oko avionskog sedišta i spakovati u vaš ručni prtljag.

(O autoru: Sara Keagle je stjuardesa velike američke avio-kompanije sa preko dvadeset godina iskustva. Na svom blogu TheFlyingPinto.com deli savete kako bi putovanje avionom bilo što prijatnije.)